Navigere opp
Logg på
Hjelp (nytt vindu)
Stjørdal kommune - Aktuelt - En vellykket reise
Hopp til hovedinnhold

En vellykket reise

 Reisebrev fra Panajachel i Guatemala.

Forrige fredag reiste 22 stjørdalinger med fly mot Guatemala. Etter 24 timer på reise ankom de reiseglade Guatemala by og fortsatte umiddelbart til Antigua, Guatemalas opprinnelige hovedstad. Etter to døgn fortsatte reisen til det egentlige målet; Panajachel kommune, sentralt i Guatemala.

Tre ulike grupper med ulike tema

Reisens deltagere var delt i tre grupper, med delvis sammenfallende program. En gruppe var representanter fra Stjørdal kommune og Innherred Renovasjon, med oppdrag om å evaluere deltagelsen i MIC-prosjektet i 2010 og dessuten skrive en felles søknad med Panajachel om ytterligere tre års prosjekt. Prosjektet har to hovedtema; kvinners deltagelse i samfunnet og avfallshåndtering. Bare så det er klart; prosjektet skal ha betydning for begge parter, og prosjektet finansieres for en stor del av KS-midler. Prosjektleder i Stjørdal kommune er kulturkonsulent Astrid Vikaune. Gledelig var det at man både fikk godkjent progresjonen i prosjektet og fikk utarbeidet en felles søknad. Dessuten er arbeidet med å lage en felles søknad til Fredskorpset om arbeidstakerutveksling i godt gjenge.
Felles søknad til fredskoprset undertegnes

Vennskapsgruppa og tematurgruppe

Neste gruppe var Vennskapsgruppa Stjørdal-Panajachel som har pågått i flere år. Her inneholdt programmet både besøk på en barneskole og videregående skole, foruten konserter med lærere fra Stjørdal kulturskole, forsterket med tidligere kultursjef Jon Anders Myrvang. Gruppa hadde også flere møter hvor rammene for videre vennskapsarbeid ble lagt.
Siste gruppe hadde en såkalt ”tematur”. Dette var altså turister med en spesiell interesse både for både Guatemala og arbeidet til de to førstnevnte grupper.
Besøket ble avsluttet med et døgn i Montericco ved Stillehavet og to døgn i Guatemala by. Her var det mottagelse ved den Norske Ambassade og søndagskonsert i en kulturpark med deltagelse fra vår egen musikkgruppe og musikere fra Guatemala. Forhåpentligvis vil de reiseglade igjen vende tilbake til Norge en gang tirsdag kveld.

Kontraster og utfordringer

Guatemala er et kontrastfylt land med enorme utfordringer. Inntrykkene vi sitter igjen med er store sosiale forskjeller, en rik kulturtradisjon, en voksende anerkjennelse av Maya-kulturen, klimaforskjeller som vi ikke kjenner til fra før, vennlige og varme mennesker og et litt annet forhold til tid og struktur enn oss sosialdemokrater fra det kalde nord. Stjørdal kommune, som en internasjonal kommune, finner det viktig å utarbeide kontakter på ulike nivåer med kulturer som er forskjellige fra oss selv.

For ordens skyld: Stjørdal kommune har ikke et formalisert vennskapssamarbeid med Panajachel, det er et prosjekt. Stjørdal kommune har i dag heller intet formalisert vennskapskommunesamarbeid med andre kommuner eller byer. Prosjektet i Panajachel har ikke som mål å ende opp i et formalisert samarbeid.
En slik tur kan ikke vurderes når den pågår, inntrykkene er for mange. Men for min egen del er jeg svært fornøyd med at MIC-prosjektet har en positiv utvikling og at Guatemala ikke er så skremmende forskjellig fra det jeg er vant til som jeg fryktet. Maten er slettes ikke verst og ikke så veldig mange ble syke. Ikke ble vi ranet heller. Samarbeidet med de tre ulike reisegruppene har også foregått over all forventning. At det har gått så bra skyldes bidrag fra mange, både før og under turen, både i Stjørdal og Guatemala. Denne turens suksess skyldes ikke minst vår reiseleder Kirsten Paasche.
 
Biblioteksjef Frank Nordby har skrevet reisebrevet.
 
 
Billedtekst: Ordfører i Panajachel kommune, Gerardo Ismael Higueros Miranda, og varaordfører Ole Myrbekk underskriver søknad om fortsettelse av MIC-prosjektet. Foto: Ragna Straume
Billedtekst: Alle deltagere på Guatemala-turen samlet ved Maya-ruiner. Foto: Ukjent fra Guatemala
Oppdatert: 07.12.2011 08:49
 
Stjørdal Kommune
Postboks 133, Kjøpmannsgt. 9, 7501 Stjørdal | Telefon: 74833500 | eDialog | E-post: postmottak@stjordal.kommune.no | Org.nr: 939958851 | Følg oss på Facebook Facebook
Åpningstider: Man-fre 08:00-15:00 | Nettstedskart
Stjørdal Kommune
Postboks 133, Kjøpmannsgt. 9, 7501 Stjørdal. Telefon: 74833500. E-post: postmottak@stjordal.kommune.no Org.nr: 939958851. Følg oss på Facebook Facebook