Stjørdal kommune - Aktuelt - Veger og vårløsning

Veger og vårløsning

​Årets kalde vinter i Trøndelag har ført til mye tele i vegene. I vårløsningen vil vi i år kunne oppleve at flere veger er i dårligere forfatning enn tidligere.

At vårløsningen fører til dårligere fremkommelighet på flere veger, er et kjent årlig fenomen. Når vinteren har vært så hard som i år, kan det gi ekstra utslag på vegene.

Telen har satt seg dypere enn normalt, og når dette tiner fører det til sprekker i asfaltdekkene, ujevne dekker og grusveger som nærmest går i oppløsning enkelte steder. Dette gjelder veger i hele Trøndelag, både kommunale- og fylkeskommunale veger.

Mange henvendelser
Stjørdal kommune regner med å få mange henvendelser om veger som er i dårlig forfatning, og at fremkommeligheten er dårlig.

Avdeling veg følger med tilstanden på vegnettet ekstra godt nå og i tiden fremover. Å gjøre de store utbedringer akkurat når teleløsningen er i gang, er ofte bortkastet.

I hele kommunen jobbes det nå med å få vannet bort fra vegen. Det fjernes snø og is fra vegkanten, for å få ledet vannet vekk fra vegkroppen. Målet når teleløsningen er i gang, er å få tørket opp vegene så raskt som mulig. Ved plutselige væromslag, fra flere minusgrader til flere plussgrader, byr det på utfordringer. Enhet kommunalteknikk håper brukerne av vegene har forståelse for at vi ikke kan være overalt samtidig.

Det er først når den verste vårløsningen er over, at vi ser hvor skadet vegen er som følge av den kalde vinteren.

I mellomtiden kan det gjøres avbøtende tiltak: Vi kan sette ned fartsgrensen, sette ned tillatt aksellast hvis det er behov for det og skilte at det er ujevn veg. Men det som er ekstra viktig i denne tiden, er at folk kjører etter forholdene.

Hvis man kjører på mere grus og høvler en veg i oppløsning, forsterkes bare problemet. Det viktigste man kan gjøre med en grusveg når isen tiner, er å lede vannet bort fra vegen. Først når vegen har tørket opp, har det en hensikt å gjøre noe større utbedring.

Kjør etter forholdene
Både langs kommunale veger og fylkesveger, jobbes det nå med å få vannet bort fra vegene. Når teleløsningen er i gang, ber vi om at folk smører seg med tålmodighet, og kjører etter forholdene.

Stjørdal kommune har ansvaret for 180 km med kommunale veger, der ca. 50 % er grusveger. I teleløsningen er det mange mil med veger som skal holdes i fremkommelig stand.

Etat teknisk drift
Enhet kommunalteknikk avd veg