Stjørdal kommune - Aktuelt - Dette bør du ha som beredskapslager hjemme

Dette bør du ha som beredskapslager hjemme

Hva gjør du hvis strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke eller det ikke er vann i springen?

Selv om Norge er blant verdens tryggeste land, og alt tyder på at vi også vil være det i tiden som kommer, er det lurt å være beredt hvis noe uforutsett skulle skje.

DSB og Oslo kommune samarbeider om kampanjen "Du er en del av Norges beredskap" for å styrke bevisstheten og kunnskapen om egenberedskap i befolkningen.

Hovedinnholdet i kampanjen er konkrete råd om hva folk kan gjøre for å forberede seg best mulig hvis noe skulle skje med kritiske samfunnsfunksjoner – som strøm, mobilnett, internett, transport, vann og avløp.

DSB ber deg tenke gjennom hva som kan skje der du bor, hvordan du og de rundt deg kan bli rammet, og hvordan dere kan håndtere det. Vær forberedt på at du og din familie kan klare dere selv i minst tre dager.

De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise, er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. På sikkerhverdag.no finner du konkrete forlag til hva du bør ha i hus.

Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn.

Ditt eget beredskapslager

Nedenfor er et eksempel på hva man kan ha i hus for å klare seg selv i tre døgn.

• 9 liter vann per person
• To pakker knekkebrød per person
• En pakke havregryn per person
• Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
• Tre bokser pålegg med lang holdbarhet per person
• Noen poser tørket frukt eller nøtter,kjeks og sjokolade
• Medisiner du er avhengig av
• Ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming
• Grill eller kokeapparat som går på gass
• Stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
• Fyrstikker eller lighter
• Varme klær, pledd og sovepose
• Førstehjelpspakke
• Batteridrevet DAB-radio
• Batterier, batteribank og mobillader til bilen
• Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
• Tørke-/toalettpapir
• Litt kontanter
• Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/
• Rødsprit til oppvarming og matlaging
• Jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)

Varaordfører Ole Hermod Sandvik og beredskapssjef Per Martin Øfsti håper alle tenker på hva som trengs dersom det skal oppstå en krise. Les artikkelen her.

egenberedskap.jpg

Oppdatert: 03.12.2018 14:07