Stjørdal kommune - Aktuelt - Sju av ti hytter er overtent eller nedbrent ved brannvesenets ankomst

Sju av ti hytter er overtent eller nedbrent ved brannvesenets ankomst

Noe å tenke på når vinterferie og hyttekos står for døra!

Brann.jpg
​Innrapporteringen til DBE viser at kommunale brannvesen i gjennomsnitt de siste 10 år har rykket ut til 118 branner i fritidsboliger i året, der det har omkommet 15 personer. Nesten 70 prosent av hyttene er overtent eller helt nedbrent ved brannvesenets ankomst. I bare 30 prosent av hyttebrannene har brannvesenet med sikkerhet kunne fastslå at det var intakt røykvarsler.

Hyttene ligger ofte uveisomt til og med lang avstand til nærmeste brannvesen. Ved brann er det ofte for sent når hjelpen kommer fram.  På hytta er derfor røykvarsleren særdeles viktig, og ellers enhver sin egen brannmann. Dersom et branntilløp ikke oppdages og kveles helt i starten, - er det stor sjanse for at liv og verdier går tapt.

Det stilles samme krav til brannsikkerhet, og ikke minst aktsomhet, i hytter som i boliger. Det er krav om håndslokkeutstyr og minst én røykvarsler. DBE anbefaler husbrannslange, dersom hytta har innlagt vann.
Hytteeier er ansvarlig for at fyringsanlegget er forskriftsmessig med god avstand mellom ildsted og brennbare materialer. Ubeskyttet treverk nær ildsteder kan antennes helt ned mot 80 grader. Forskjellige former for bar ild, i første rekke i forbindelse med fyring, behandling av aske fra ildsteder / askebeger og levende lys er årsak til de fleste hyttebranner.

Hyttekos i festlig lag med fyr på peisen og levende lys på bordet, hører liksom feriehøytidene til, ofte sammen med inntak av alkohol. Brannvesenet ønsker på ingen måte å være noen gledesdreper, -men kombinasjonen levende lys og alkohol kan utgjøre en potensiell brannfare.

Oppfordringen er aldri å forlate hytta eller å gå til ro for natten uten at alle levende lys er slokt. Lysestaker må være av ikke brennbart materiale og uten mansjetter. Kontroller også at alle plater på kjøkkenet er slått av og at ildsteder er sikret mot at gnister kan komme ut i rommet. Ellers gjelder akkurat de samme forhåndsregler som hjemme, - som alltid å fyre med tørr ved og god trekk og ikke brenne søppel og malte eller beisete materialer.

Brannsjef Thor Amundsen

Oppdatert: 15.02.2012 12:11