Frykter julebranner hos eldre

Én av tre er bekymret for brannsikkerheten hos sine foreldre og besteforeldre. Hele 16 prosent av de pårørende oppgir at de kjenner til tilfeller av brann eller branntilløp hjemme hos de eldre, ifølge en ny spørreundersøkelse.

Med nær 700 000 personer over pensjonsalder i Norge, anslås det at over 110 000 eldre har hatt brann eller branntilløp. I tillegg kommer alle branntilløp og nesten-branner de pårørende aldri får vite om.
- Pårørende bekymrer seg altså med god grunn. Ikke bare oppstår brann hyppig hos eldre, men mange eldre har også større utfordringer enn andre når det gjelder å oppfatte, reagere og evakuere raskt nok når det brenner, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Pårørende kan hjelpe
Undersøkelsen viser at sju av ti nordmenn regner seg som pårørende for en eller flere eldre som bor i egen bolig.
- Her har vi en fantastisk ressurs i det forebyggende arbeidet. Jeg tror vi kan unngå branner og redde liv hvis vi alle bare bryr oss litt mer, sier direktør Elin Evjen i KLP Skadeforsikring. Hun oppfordrer alle pårørende til å bruke noen minutter på brannsikkerheten når vi besøker de gamle i julen.
- Husk at julen er høysesong for boligbranner. Det tennes både levende lys og elektriske julelys, det lages mer mat, og det fyres kanskje litt ekstra hvis det blir kaldt, sier Evjen.
Norsk brannvernforening og KLP Skadeforsikring har sammen etablert informasjonsprosjektet «Bry deg før det brenner», der hensikten er å motivere pårørende til å gjøre tiltak for å bedre brannsikkerheten hos gamle foreldre og besteforeldre. Pårørende oppfordres til å følge siden facebook.com/brydegfordetbrenner for gode råd om hva man bør gjøre.

Brannsikre julegavetips
Evjen og Kalheim peker på at de pårørende kan gjøre mye med relativt enkle tiltak.
- Tenk over hvilke vaner de eldre har når det gjelder levende lys. Brukes det for eksempel brennbare lysmansjetter eller juledekorasjoner med mye brennbar pynt? Står lysene stødig, og i trygg avstand fra gardiner og lignende? Står telys for tett, eller i lukkede telysholdere? Er det fare for at tente lys kan bli glemt? Et fint gavetips er såkalte flammeløse stearinlys. Disse går på batterier, men gir samme stemning som levende lys, sier Evjen.
- Mitt beste julegavetips er komfyrvakt. Den gir alarm og bryter strømmen til komfyren hvis varmen over platetoppen blir for sterk. Komfyren er hjemmets brannversting. Eldre som glemmer å slå av kokeplatene, er dessverre en gjenganger i brannstatistikken, fremholder Kalheim.
Begge oppfordrer ellers til å teste røykvarslere, og vurdere hvilke muligheter de gamle har til å komme seg raskt ut i sikkerhet hvis det skulle begynne å brenne.

Artikkelen er hentet fra Norsk brannvernforening.
Oppdatert: 22.12.2014 09:33

Nei