Uvettig grilling gir stor brannfare

Grilling medfører langt større brannfare enn mange tror. Norsk brannvernforening advarer mot uvettig grilling og uforsvarlig håndtering av grill og grillaske etter bruk.

Grillsesongen er i full gang. Dermed øker også brannfaren i skog og mark.

Skogbrannfaren er veldig stor i Stjørdal og noen enkle forholdsregler vil kunne redusere mange branner forårsaket av grilling.

- De fleste situasjoner hvor grillen forårsaker en brann, kunne vært unngått. Det dreier seg primært om å bruke godt grillvett, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Engangsgrillen er kilde til mange branner. Denne type grill er foretrukket av mange da den er lett å ta med seg ut i det fri. Den må aldri settes direkte på tørt gress eller annet brennbart underlag.

-Sørg for å ha med en flaske med vann som kan brukes til å slokke og kjøle ned engangsgrillen etter bruk, og kast dem i avfallsbeholdere som er beregnet for dette formålet dersom det finnes.

Mange er heller ikke klar over hvor seiglivet glør fra grillaske kan være. Det finnes faktisk tilfeller hvor glør har startet boligbrann mer enn et døgn etter at grillen angivelig var slokket. Når grillen er slokket, bør asken fjernes og plasseres på et sikkert sted, for eksempel i en sinkbøtte eller en avfallsbeholder av ubrennbart materiale.

- Godt grillvett får du ved å følge våre grillvettregler. Og dersom enda flere fulgte dem, ville antall branner i vår- og sommermånedene bli betydelig redusert.

Grillvettregler

Engangsgrill/Kullgrill

• Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
  • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
  • Vær varsom ved opptenning av grillen.
  • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
  • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slukkes med vann etter bruk

Gassgrill

• Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt
  • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
  • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
  • Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer
  • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Felles for all grilling

• All grilling skal foregå utendørs
  • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
  • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
  • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
  • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.

Artikkelen er hentet fra Norsk Brannvernforening.

Oppdatert: 27.05.2013 13:24