Om brannvernuka

Brannvernuka er en landsomfattende informasjonskampanje som arrangeres av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og If Skadeforsikring. Brannvernuka markeres i september hver høst, vanligvis i uke 38.

Over 200 kommunale og interkommunale brannvesen, det lokale el-tilsynet og Ifs lokalkontorer deltar også i kampanjen. Helt siden 2002 har vi hatt gleden av å invitere små og store brannvernere til åpen dag på over 300 brannstasjoner over hele landet.

Det lokale engasjementet og oppslutningen fra publikum har økt fra år til år. I september 2010 hadde vi anslagsvis 200.000 barn og voksne på besøk på 345 åpne brannstasjoner fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord. På brannstasjonene er det spennende og lærerike aktiviteter for ulike aldersgrupper.
Fra og med 2009 utvidet vi kampanjen til også å omfatte bedrifter, institusjoner, skoler, barnehager og andre virksomheter. For å gjøre det til en brannvernuke i ordets rette forstand, inviterer vi tusenvis av virksomheter til å avholde brannøvelse i løpet av september. Også familier og privatpersoner kan delta i det vi kaller "Nasjonal brannøvelse".

Det er ikke tilfeldig at Brannvernuka arrangeres om høsten: Da går vi inn i den årstiden der antall boligbranner vanligvis øker kraftig. Folk trenger en påminnelse om brannsikkerhet før vi skrur på varme og belysning, tenner levende lys og fyrer i ovnen.

Maskoten vår er reven Rask, tegnet av illustratør Anette Heiberg. Reven Rask er både lur og kjapp, egenskaper som er gode å ha hvis det skulle begynne å brenne. Da gjelder det å gjøre de riktige tingene raskt og i riktig rekkefølge. Derfor har vi brannøvelser som et hovedtema for Brannvernuka.

All erfaring viser at det nytter å øve. Mange liv og store verdier har blitt reddet fra brann fordi de involverte var "drillet" på hvordan de skulle opptre. Med Brannvernuka håper vi å inspirere til økt hyppighet av og bedre kvalitet på brannøvelser på arbeidsplassen, i barnehagen, skolen, institusjoner og ute i de tusen hjem.

Velkommen til åpen dag på brannstasjonen, og lykke til med brannøvelsen!
Oppdatert: 12.09.2012 07:42