Logg på
Hjelp (nytt vindu)
Hopp til hovedinnhold

Nødplakaten

 Er uhellet ute, kan en enkel nødplakat redde liv. Ta kontakt med SBRT som ønsker å hjelpe deg med å lage en slik plakat.Redningsmannskaper opplever stadig at folk i akutt nød ikke klarer å gi en god nok beskrivelse av hvor de befinner seg. Spesielt gjelder dette om de ringer fra ei hytte eller et sted uten adresse.

Uriktig eller vag stedsangivelse kan resultere i sløsing med dyrebar tid for redningsmannskapene, og konsekvensene kan være svært alvorlige.

Viser din nøyaktige posisjon
Er du for eksempel på ei hytte, kan det være greit å ha en nødplakat hengende lett tilgjengelig på veggen. Plakaten gir en geografisk posisjon av hytta i et kartutsnitt og GPS-koordinatene kommer automatisk fram, samt kommune og nærmeste stedsnavn. Til sammen utgjør denne informasjonen en stedsanvisning som redningsmannskapene ikke kan ta feil av.
I tillegg til å henge en nødplakat på innsiden av hytta, kan det være en idé å henge én også på utsiden, slik at forbipasserende også kan bruke plakaten til å skaffe seg hjelp.
 
Nødplakaten lager du på Norgeskart.no

Slik lager du den

Tjenesten er gratis og enkel i bruk:

1.    Klikk deg inn på Norgeskart.no
2.    Zoom deg inn på kartet og finn stedet du vil markere
3.    Klikk på det røde korset merket med SOS
4.    Klikk på stedet du vil lage plakaten for
5.    Godta vilkår
6.    Sjekk at stedsnavnet er riktig og skriv ut
 
 

Kan også brukes hjemme
Det kan også være lurt å ha en nødplakat hjemme i stua. Mange kommuner i Norge mangler fortsatt veiadresser, og inntil de kommer på plass, kan nødplakaten være grei å ha.
I tillegg kan det være du er hjemme og din kjære er på hytta og du ønsker å formidle hjelp og geleide hjelpemannskapet til rett plass. Da er det greit å ha nødplakaten for hånden.
 
Utviklet i samarbeid med nødetatene
Kartverket har utviklet denne løsningen i samarbeid med hovedredningssentralene og nødetatene.

Kartverket har ansvar for datagrunnlaget: stedsnavn, kart og teknologien bak.
 
Ønsker du hjelp til å lage nødplakaten?
Ta gjerne kontakt med oss på følgende mail:
eller ring 482 52 774 for avtale.
 

 

Oppdatert: 07.07.2016 10:50
 
 
Stjørdal Kommune
Postboks 133, Kjøpmannsgt. 9, 7501 Stjørdal | Telefon: 74833500 | eDialog | E-post: postmottak@stjordal.kommune.no | Org.nr: 939958851 | Følg oss på Facebook Facebook
Åpningstider: Man-fre 08:00-15:00 | Nettstedskart
Stjørdal Kommune
Postboks 133, Kjøpmannsgt. 9, 7501 Stjørdal. Telefon: 74833500. E-post: postmottak@stjordal.kommune.no Org.nr: 939958851. Følg oss på Facebook Facebook