Pressekonferanse 17. februar 2021

Pressekonferanse 17. februar 2021

Her kan du lese innlegget til Terje Granum, FHI, prosjektleder for Smittestopp.

Prosjektleder for Smittestopp, dvs. ansvarlig for utvikling av Smittestopp og at Smittestopp tas i bruk. Leder et team med ressurser fra Folkehelseinstituttet, norsk helsenett og underleverandører som har utviklet og nå videreutvikler Smittestopp.

Jeg vil starte med å takke Tor Jakob for å bli invitert til denne pressekonferansen. Av erfaringer vet vi at nettopp pressekonferanser er viktige for at folk skal bli kjent med og laste ned Smittestopp (helsenorge.no).

Smittestopp er frivillig å bruke, og for alle over 16 år. Den kan hjelpe oss i smittesporingen ved at den, basert på Bluetooth-teknologi, kan registrere om du er nær andre mobiler med tilsvarende app installert. Og hvis du senere melder deg smittet via appen - vil den kunne gi beskjed til andre som har vært nær deg. Eller du får varsling hvis andre som har blitt smittet melder fra. En slik varsling er til særlig hjelp i smittesporingsarbeidet hvis du har vært nær noen som har vært smittet og som du ikke kjenner - det kan være seg på buss eller på offentlig sted, f. eks. på kjøpesenter.

Den siste versjonen av Smittestopp, som vi nå bruker er helt ny. Den har ikke noe til felles med gamle Smittestopp, annet enn navnet. Nye Smittestopp er basert på teknologi fra Apple og Google. Denne teknologien er nå i bruk i smittesporingsapper i mange europeiske land, som Danmark, Finland, Tyskland og Nederland. Gjennom grundig testing vet vi at teknologien fungerer. At den registrerer når den er nær andre smittesporingsapper og varsler videre når noen melder seg smittet. Nytt i Smittestopp denne uken er at den også fungerer sammen med andre europeiske smittesporingsapper. At Smittestopp nå fungerer på tvers av landegrensene.

Smittestopp er ett av mange tiltak for å hindre at smitten sprer seg. Jo flere som bruker den, jo bedre.

Fra lansering 21. desember i fjor og fram til i dag har vi registrert 860 000 nedlastinger av Smittestopp. Dette tilsvarer omtrent 20% av befolkningen over 16 år.

Vi vet at i samme periode er det 964 personer som har meldt seg smittet i appen og dermed ønsker å varsle personer de har vært nær og som de ikke kjenner og kan varsle på andre måter.

For at en slik varsling skal fungerer krever det at også nærkontaktene har lastet ned og brukt Smittestopp. Dette er en av grunnene til at det er viktig at flest mulig laster ned Smittestopp. Når man får en varsling om at man har vært nær noen som har meldt seg smittet i Smittestopp blir man oppmuntret til å teste seg. Man må ikke automatisk gå i karantene, men man blir oppmuntret til å teste seg ved en teststasjon.

Fra undersøkelser vet vi flere har meldt seg til testing fordi de har fått beskjed via appen. Noen har også oppgitt appen som eneste grunn til at man har meldt seg til testing. Og noen av disse har testet positivt for covid-19.

Vi vet dermed at appen fungerer etter hensikten.

Vi vet også at det medfører veldig små ulemper å bruke appen.

Sikkerhet og personvern har vært i høysetet når vi har utviklet appen og all utvikling har vært åpen så hvem som helst kan gå inn og se på koden som vi har skrevet for å få Smittestopp til å fungere. Det har mange gjort. Noen for å kontrollere at den er så sikker som vi sier den har vært, mens andre har sett på koden for å lære hvordan man lager gode løsninger. Noen har også gitt oss forslag til forbedringer i koden som vi har tatt med inn i Smittestopp.

Dette har gjort Smittestopp trygg og sikker å bruke.

Smittestopp bruker heller ikke mye batteri. Et tips, for å spare ytterligere batteri, kan være å slå av Smittestopp når man er hjemme - hjemme alene eller bare sammen med folk man kjenner godt. Men, det er viktig å slå på og bruke Smittestopp når man går utenfor døra. For da er det ofte man er nær noen man ikke kjenner. F. eks. på bussen, i kjøpesentre eller i heisen.

20% av Norges befolkning over 16 år har så langt lastet ned Smittestopp. Det betyr at det er mange som ikke har gjort det. Smittestopp er frivillig å laste ned og bruke så vi kan ikke forventet at alle skal laste den ned, men våre undersøkelser viser at 21% av de som ikke har lastet ned Smittestopp oppgir at de så langt ikke har summet seg til å gjøre det - de oppgir "Glemt det (latskap / ikke tenkt på det ennå)" som grunn. Vi vet også at det blant disse er flest menn i aldersspennet 30 - 39 år. Altså, av de som ennå ikke har lastet ned Smittestopp er det flest menn - og flest i aldersgruppen 30 - 39 år.

Og jeg vil derfor inderlig oppfordre alle som sitter på gjerdet til å laste ned Smittestopp nå. Jeg oppfordrer også alle til å hjelpe menn i aldersgruppen 30 - 39 år med å huske på å laste ned Smittestopp.

Gå til Helsenorge.no skråstrek Smittestopp for å lese mer om Smittestopp og hvordan du laster den ned.

Eller du kan gå direkte til Google Play eller Apple Store og laste ned Smittestopp der. Søk etter Smittestopp med to p'er.

Gjør det nå.