Justerte smitteverntiltak

Justerte smitteverntiltak

Vi er over i en ny fase av pandemihåndteringen. Befolkningen har nå liten risiko for alvorlig sykdom og død pga. vaksineringsgraden, og vi er i denne fasen til de aller fleste voksne er fullvaksinert, og tenåringene har fått èn dose.

Kommunen skal fortsatt «slå tilbake» og stoppe smitteutbrudd og tilløp til slike. Vi har fått en ny nasjonal strategi, som innebærer at vi ikke skal bruke så inngripende tiltak som vi har gjort til nå ved smitte. Forholdsmessigheten i smitteverntiltak er endret med dagens vaksinasjonsstatus. 

TISK – Testing, Isolering, Smittesporing, Karantene/Testing

Det er viktig at befolkningen ikke blir redd for situasjonen, når vår innsats er endret:

  • Karantene er ikke lenger et viktig samfunnstiltak, kun aktuelt i husstand og for uvaksinerte 
  • Fullvaksinerte nærkontakter bes bare teste seg hvis de har symptomer.
  • Voksne nærkontakter som bare har fått en dose (eller det er mindre enn 1 uke siden andre dose), skal booke seg til PCR-test om ca. 3-5 dager.

Endringen i TISK-arbeidet består i at jeg nå bare setter søsken og uvaksinerte voksne i karantene. Vi sender ikke de som har risiko for å ha blitt smittet hjem fra skolene, bare de som faktisk er smittet. Tidligere har vi satt mange i karantene, mens bare noen av dem har blitt smittet, viste det seg. Med lite vaksine i befolkningen, var likevel dette viktig for å unngå stor spredning. Nå sjekker vi hvem som er blitt smittet mens elevene går på skolen. Dermed vil noen smittede sendes hjem på et tidspunkt der de kan ha begynt å bli smittsomme selv. Dette gjelder de som tester positivt på andre eller tredje runde. Isoleringen er mer målrettet enn masse folk i karantene. Dette er nå tålelig for smitteutviklingen, fordi foreldregruppen er delvis vaksinert, og smitten trenger noe tid for å gå videre mellom barn i klassemiljø. Hurtigtestene ser ut til å gi sanne resultater i de aller fleste tilfeller nå, og det er også vesentlig. Medelever til smittede kan være i skolen mot at de testes gjerne annenhver dag.

Eksempel

Vi kjører nå massiv hurtigtesting f.eks. i en skoleklasse på ca. 30 elever når vi oppdager en smittet elev. På det tidspunktet har eleven gjerne vært smittsom i klassen 2-4 dager. Hele klassen settes ikke i karantene nå. Vi avslører gjerne 2-3 nye smittede klassekamerater ved test første dag. De smittede isoleres straks. Resten går på skolen. To dager senere tester vi på nytt de som fortsatt er til stede. De vi finner da, er de som ikke rakk å ha nok virus på testen ved første runde. Disse isoleres, og har knapt rukket å smitte noen flere. Ved tredje testrunde, er nemlig smitten omtrent borte i de fleste klassemiljøene, men kanskje kommer en slenger til her og der, og jeg vurderer behov for ekstra test eller andre tiltak. 

God nytte

Effekten av endringen er at 25 friske elever kan fortsette skolen i stedet for å være hjemme i over en uke. Lærerne er vaksinerte, flere og flere av dem fullvaksinert nå gjennom september. Dermed blir ikke skolen lammet slik den ble ved smitte før sommeren. 

Rimelig kostnad

Det ser ut til at med denne metodikken blir 1-2 flere nærkontakter/medelever smittet, sammenlignet med «gammel» ordning. Sykdomsbyrden for dem er jevnt over svært liten (andelen smittede barn og unge som havner på sykehus pga. covid 19, er beregnet av FHI til 0,4%). Smitten brer seg hurtigere og mer uunngåelig i hjemmet enn på skolen, er vår erfaring, men stoppes fra videre spredning ved at uvaksinerte i hjemmet blir i karantene og testes.

 

03.09.21, Leif Edvard Muruvik Vonen – kommuneoverlege i Stjørdal, Meråker, Selbu og Tydal.