- Sann opplysning er en vaksine mot fake news

- Sann opplysning er en vaksine mot fake news

I forbindelse med 200-årsdagen for Ole Vigs fødsel, holdt Geir Røsvoll, leder for Utdanningsforbundet, en tale før kransenedleggelsen ved graven. Røsvoll snakket om Vigs kamp for folkeskolen med like muligheter for alle, tanker Røsvoll mente er under stort press i dag. Du kan lese talen i sin helhet her.

Ole Vig-jubileet

En mann som står utendørs, han er godt kledd og i hendene holder han en bunke med talekort.  - Klikk for stort bildeGeir Røsvoll. Leder, Utdanningsforbundet Lene Fjellstad

200 år etter at Ole Vig ble født så kan jeg stå her som leder av Utdanningsforbundet og hedre hans minne nettopp fordi de tankene han kjempet for vant frem.  

Den folkeskolen han drømte om er den samme skolen som gjør at jeg og alle vi som lever i dag har like muligheter i det norske samfunnet. Det er ingen selvfølge.  Og det må vi aldri ta som en selvfølge. 

Kampen for folkeskolen har aldri vært viktigere enn i dag. Den har rett nok bytta navn til fellesskolen, men de idealene som var viktige for Ole Vig er de samme. Gjennom opplysning av alle skal nasjonen vokse. Det kan høres litt patosaktig ut for oss i dag, men kanskje kan vi la oss ha litt patos nettopp i disse svært viktige spørsmålene. Kunnskap, dannelse, kultur og fellesskap var verdier han løftet opp som samfunnsbyggende. Vi tror det vil være klokt å hente igjen mer av både dannelse, kultur og fellesskap. Å bygge det opp rundt kunnskap, ferdigheter og kompetanse. 

Det er lett å tenke at de spørsmålene som de balet med for nesten 200 år siden var helt andre enn de vi baler med i dag. Men at skolen skal være for alle og at i det i klasserommene skal stå høyt utdannende lærere, er fremdeles høyaktuelle spørsmål.  

Selv om vi heldigvis har kommet langt på disse 200 årene siden Ole Vig var født.  

Det er likevel med interesse vi kan lese Ole Vig i dag, noe dette sitatet illustrer:  

«Hva vi først må bli enige om (når vi skal tale om skolen), det er, at Opplysning er nødvendig, likeså nødvendig som det er for vandringsmannen å se veien han skal gå, samt at der aldri kan bli formeget sannn opplysning, medens det allemindste grann av falskt lys ikke bør være oss kjært».  

Selv om språket er gammeldags, går han rett inn i den heiteste av alle debatter nå: sann opplysning er en vaksine mot fake news. Og et gangs menneske, er et opplyst menneske.  

Slik preger folkeopplysningsidealene fra nesten 200 år siden fremdeles Norge.  

Det Ole Vig kjempet for er det samme som vi i Utdanningsforbundet snakker om i dag.  

God opplæring for alle er helt avgjørende for at vi fremdeles skal ha et samfunn med høy tillit og like muligheter.  

Både den høye tilliten og fellesskolen er under press, både fra innsiden og fra utsiden av skolen.  

Så er det kanskje slik at vi bør gå tilbake til Ole Vig sine skrifter og lete etter de litt patosfylte men også veldig sanne ordene om hva læreryrket er og hvorfor det er så viktig. 

 

Visste du? 

At Utdanningsforbundet legger ned en krans ved Ole Vigs grav hvert år som en del av Oslo kommunes offisielle 17. maiprogram?