KOMP

KOMP

KOMP er kommunikasjonsverktøy tilpasset eldre og mennesker med lite tekniske egenskaper. 

Smarttelefoner og nettbrett egner seg ikke for alle.

Hva er KOMP?

KOMP er en skjerm med én knapp som lar digitale barn og barnebarn dele bilder, meldinger og gjennomføre videosamtaler med sine teknologisk uerfarne besteforeldre eller oldeforeldre. Det kreves ingen digitale forkunnskaper for å få glede av KOMP.  

Komp er en norskutviklet ukomplisert datamaskin, produsert av firmaet No Isolation. Den kan motta telefonvideosamtaler, bilder og tekstmeldinger. 

Skjermen krever ingen digitale forkunnskaper og anses derfor å være en velferdsteknologisk løsning som er godt tilpasset eldre. Løsningen kan motvirke ensomhet, gi innbyggere mulighet til mer aktiv deltagelse i samspillet i familien/ nærpersoner, trygghet for pårørende og gi innhold i innbyggernes hverdag. 

Tenker du at KOMP kan være noe for noen av dine, kan du søke til Forvaltningskontoret om å få prøve komp en måned gratis.

Slik søker du

Du søker ved å fylle ut felles søknadsskjema for helse- og omsorgstjenester. Vi vurderer ditt behov og gir veiledning i valg av teknologi. 

Søk om helse- og omsorgstjenester

Trenger du hjelp til å søke på tjenestene, ta kontakt med Velferdsveiledning.

Etter prøveperioden er det tre muligheter videre:

  1. Leie en komp fra kommunen, egenbetaling på 209 kroner per måned, dette dekker per nå en månedlig kostnad på 4G-abonnement.
  2. Familien kan velge å kjøpe en KOMP selv. Vi som kommune kjøper av leverandøren No Isolation. Les mer om KOMP på noisolation.com Det er også mulig å kjøpe KOMP hos Elkjøp.
  3. Hvis kommunen vurderer at man samtidig kan ha bruk for, og ønsker, digitalt tilsyn fra hjemmetjenesten, heter det Komp Pro, og er å regne som en helsetjeneste. 

Pilot bruker 

 

To damer som er fornøyd med velferdsteknologien KOMP. - Klikk for stort bildeRuth Alice Skrede og Mai-Lis Skrede Guro Vollen, Bladet

 Ruth Alice Skrede (92) har siden høsten 2021 vært pilot-bruker av KOMP - en datamaskin med kun én knapp, der hun kan få bilder og snakke med familien på skjermen. Barna til Ruth er enige om at dette er med på å forlenge tiden hun kan bo hjemme. 

 

– Å være sjef i eget liv er viktig, selv med tap av funksjoner eller minne, sier datter Mai-Lis Skrede. 

 

 

 

En mann viser fram en dataskjerm. - Klikk for stort bildeMathias Guldseth Torhild Skjelstad

 Ergoterapeut Mathias Guldseth jobber med velferdsteknologi i kommunen, her med KOMP.  

Kontakt

Velferdsveiledning
E-post
Telefon 40 03 11 66

Telefonen er betjent:
Mandag 09.15-11.00 og 12.30- 14.00.

Tirsdag, torsdag og fredag
09.00-11.00 og 12.30-14.00.
Onsdager er telefonen stengt.