Metallsøking

Metallsøking

Metallsøk og bruk av metalldetektor har blitt en populær hobby i hele landet. Det er en spennende hobby der du kan gjøre flotte funn.

Søk grunneier om tillatelse

Det skal alltid søkes grunneier om tillatelse dersom du ønsker å bruke metalldetektor og grave ved funn. Dette gjelder også på offentlig eiendom, som statlig sikrede friluftslivsområder.

Fylkeskommunene ivaretar statens interesser som grunneier og besvarer søker direkte ved søknader om metallsøking på de statlig eide friluftslivsområdene. Kopi av svaret sendes kommunen/friluftsrådet og Miljødirektoratet.

Ønsker du å bruke metalldetektor på Stjørdal kommune sin eiendom, må du søke om dette ved å sende søknad på e-post til: postmottak@stjordal.kommune.no

Behandling av søknader

Ved behandling av søknader skal det først og fremst tas hensyn til friluftslivs-, natur- og kulturminneverdier i området. Ved tillatelse til metallsøking bør det stilles vilkår om at graving gjøres på en skånsom måte, og at terrenget settes tilbake til opprinnelig stand. Eventuelt søppel/avfall som blir gravd opp skal kastes i nærmeste avfallsbeholder. Funn som kan være av arkeologisk interesse skal meldes til fylkeskommunen eller Sametinget som kulturminnemyndighet.

Det må tas med i vurderingen at spesielt i områder utenfor dyrket mark, som i hei, skog og annen utmark, kan det være funn som ligger urørt og intakt. Det kan være uheldig at private graver i slike områder. Riksantikvaren har laget en egen veileder om privat bruk av metallsøker med retningslinjer.