Avløp

Avløp

Fett og matrester i avløpet

Fett og søppel tetter ikke bare avløpsrørene i huset ditt, men også fellesrørene som fører kloakk til renseanlegget. Det betyr at kloakk kan slå tilbake og gi oversvømmelse i kjelleren din. I Stjørdal finnes det rotter i det private- og kommunale avløpsnettet som tiltrekkes av fett og matrester. Tette rør og fjerning av søppel og matrester koster store beløp hvert år. 

Hva kan du gjøre?

 • Fettrester etter matlaging
  Stekt mat, som for eksempel bacon, pinnekjøtt og ribbe, resulterer i masse flytende fett. La stekepannen, kjelen eller stekebrettet stå til fettet blir kaldt og stivner. Da kan du lett skrape det av og kaste det i søpla. Bruk litt tørkepapir til å fjerne de siste fettrestene før du vasker kjelen. Tips! Bruk en stekepose, det gjør det enkelt å samle og kaste fettet.
   
 • Mat- og frityrolje
  Du skal ikke helle oljen i vasken eller do! Brukt olje kan du helle over i en melkekartong eller lignende og kaste i restavfall.
   
 • Rester fra supper og gryter 
  Rester fra supper og gryter som helles i avløpet er deilig mat for rottene! I tillegg kan fett feste seg på rørveggene. Hell derfor matrester over i en tom melkekartong i stede og kast den i restavfallet.
   
 • Kaster du søppel i do?
  Da risikerer du at rørene i huset ditt går tett og du kan få kloakk i kjelleren. Hvis offentlige rør og kloakkanlegg går tett, kan kloakken forurense bekker, elver og sjø.