Historisk milepæl - Hegra festning fredet på frigjøringsdagen

Historisk milepæl - Hegra festning fredet på frigjøringsdagen

Rundt 100 personer møtte opp i regnet for å få med seg at Stjørdals mest besøkte turistmål ble fredet av Riksantikvaren.

Ordfører Eli Arnstad var en av dem som holdt tale da festningen ble fredet på torsdag.

-          Den 8. mai feirer vi at freden etter andre verdenskrig er et faktum. Den freden hadde ikke kommet uten innsatsen som ble lagt ned på Hegra festning for 85 år siden. De som samlet seg her på festningen i april og holdt ut til i mai 1940, ga håp, mot og inspirasjon om at det nyttet å yte motstand, sa ordføreren og takket Hegra Festning for det arbeidet de gjør for å ivareta historien.

Ordfører Eli Arnstad holdt tale om betydningen av Hegra festning under fredingen. Linn K. Yttervik

Har spilt en viktig rolle

Riksantikvar Hanna Geiran understreket at forsvarsanlegget har spilt en viktig rolle i norsk krigshistorie.

-          Hegra festning er et symbol på norsk motstandskraft, sa hun før den formelle fredningen fant sted, 80 år før frigjøringen av Norge.

Forsvarte festningen

Det var flere av de frammøtte som hadde en far eller en farfar som tok del i den norske motstanden mot okkupasjonsmakten i 1940. 

250 menn og en kvinne, ledet av major Hans Reidar Holtermann, forsvarte festningen mot tyskerne i 25 dager under kummerlige forhold. Til slutt måtte de overgi seg på grunn av manglende forsyninger og forsterkninger. Innsatsen har blitt anerkjent som et viktig kapittel i norsk krigshistorie.

Assisterende direktør i Forsvarsbygg, Camilla Mathiesen tar i mot beviset på at Hegra festning nå er fredet fra Riksantikvar Henna Geiran. Linn K. Yttervik

Lytt og forstå  

Flere veteraner hadde også møtt opp for å markere 8. mai. Innenfor veggene på festningen kjempet motstandsbevegelsen for andre enn seg selv, akkurat som veteranene gjør når de er ute på oppdrag.

-          Personer som Holtermann, som er villig til å ofre liv og helse for noe større, utgjør forskjellen. Det er ikke sikkert vi hadde hatt den selvstendigheten, demokratiet og rettighetene vi har uten dem - de hadde viljen til å gjøre en innsats, og den innsatsen fortsetter den dag i dag. Vi skal være glade for at noen vil kjempe uten å tenke bare på seg selv. Det har veteranene gjort. Bruk dagen til å snakke med veteranene, til å lytte og til å forstå, sa stabssersjant Per Espen Kvål som holdt tale på vegne av veteranforeningene i Stjørdal.

14 anlegg er fredet

Hegra festning har spilt en viktig rolle i norsk krigshistorie, både som sperrefestning ved svenskegrensen etter unionsoppløsningen, og sin rolle mot de tyske invasjonsstyrkene våren 1940.  Festningen er eid av Forsvarsdepartementet og forvaltet av Forsvarsbygg. Det er ett av 14 militærhistoriske anlegg i Norge som er valgt ut til fredning på grunn av sin betydning for norsk rikspolitisk historie. Fredningen omfatter hele Hegra festning, inkludert hovedfortet og de fremskutte batteriene Kleivplassen og Svartåsen, samt restene etter fredsleiren og alle synlige skader på festningen som følge av de tyske angrepene i 1940.

Hegra festning hadde i fjor rundt 15.000 besøkende, og er Stjørdals mest besøkte turistattraksjon.

Assisterende direktør i Forsvarsbygg, Camilla Mathiesen, Riksantikvar Hanna Geiran og ordfører i Stjørdal kommune, Eli Arnstad, er fornøyde med at Hegra festning nå er fredet. Linn K. Yttervik Per Espen Kvål holdt tale på vegne av veteranene. Linn K. Yttervik Mange møtte opp for å få med seg at Hegra festning ble fredet, og for å markere 8. mai. Linn K. Yttervik