Kommunens psykososiale kriseteam søker nye medlemmer

Kommunens psykososiale kriseteam søker nye medlemmer

Kommunens psykososiale kriseteam er på jakt etter nye medlemmer for å styrke sitt team. Kriseteamet, som består av 13 medlemmer, har behov for å øke antallet til mellom 16-18 medlemmer for å kunne håndtere oppdragene de står overfor.

8 damer som står utenfor legevakten, de smiler til kamera. - Klikk for stort bildeFra venstre: Ingunn Håpnes Murset, Kari Røkke Holm, Hilde Farstad, Bente Ugland, Irene Bonslet, Lene Christel Haugen Eidem (leder), Ragnhild Bakk (koordinator) og Lena Rolfseng. Ikke tilstede da bilde ble tatt: Christian Eriksen, Hege Aftret, Katrine Rangul, Linda Teveldahl, Maren Korstad Gjølmesli, Preben Korstad og Hanna Størksen Follesø (kommunepsykolog). Petter Mollerup

– Vi ivaretar de som er rammet av alvorlige kriser. Det er en meningsfull jobb hvor du får mulighet til å hjelpe andre i situasjoner som ofte føles kaotiske og uoversiktlige, forklarer enhetsleder Lene C.H. Eidem i Stjørdal kommune.

Et psykososialt kriseteam ivaretar kriserammede i vanskelige situasjoner. De kan for eksempel opprette kontakt med personlig nettverk og familie til den som er rammet av en krise eller kontakte nødvendige instanser på vegne av de rammede, som fastlege, arbeidsgiver og skole. Psykososialt kriseteam bistår i en kort periode og kan eventuelt koble på andre tjenester ved behov.

Det psykososiale kriseteamet har ingen vaktturnus. Medlemmene er for eksempel rektorer, lærere, sykepleiere, barnehagelærere, prester og sosionomer. Kriseteamet bistår i alvorlige ulykker, selvmord, uventet barnedød, naturkatastrofer, terrorhendelser og andre større saker. I fjor var det psykososiale kriseteamet ute på 13 hendelser.

Eidem sier at det er mange som opplever det som meningsfullt å være en del av det psykososiale kriseteamet. Medlemmene får muligheten til å hjelpe mennesker når alt føles kaotisk og uoversiktlig. De bidrar til å gjenvinne ro og gjøre situasjonen mer overkommelig for de rammede. Arbeidet gir også personlig vekst og innsikt i ulike måter å håndtere kriser på.

– Vi ønsker å styrke teamet med for eksempel sosionomer, barnevernsarbeidere, barnehageansatte og lærere. I tillegg ønsker vi å styrke kompetansen innen rus/psykiatri, barne- og ungdomskompetanse og minoritetskompetanse. Menn oppfordres også til å søke, sier Eidem.

Hun sier at det er et krevende, men meningsfullt arbeid.

– Å jobbe med krise- og katastrofearbeid er krevende, og det er viktig at de som søker har tenkt igjennom hva de kan møte og at de er robuste nok til å stå i situasjoner hvor de skal hjelpe andre i krise. Det er viktig at man kan jobbe selvstendig, men også fungere godt i et team som kan variere fra gang til gang. Personlig egnethet og referanser vil bli vurdert, sier hun.

Teamet tilbyr opplæring i psykososial oppfølging, e-læringskurs og månedlige møter med faglig innhold og refleksjon.

– Det er også fast evaluering og oppfølging etter hvert oppdrag, og teamet har en kommunepsykolog som støtter medlemmene. Kriseteamet er en del av kommunens akuttberedskap og deltar på øvelser og kurs, forklarer hun.