Økning i bruk av smertestillende blant unge – drar i bremsen med nye rutiner

Økning i bruk av smertestillende blant unge – drar i bremsen med nye rutiner

Tall fra Ungdata-undersøkelsen i Stjørdal viser en økning i bruk av smertestillende blant barn og unge. Nå tar Stjørdal kommune grep for å endre holdningene til bruk av smertestillende blant unge.

Fra venstre: Kommuneoverlege i Stjørdal, Selbu, Tyrdal og Meråker, Ingrid Jørum, helsesykepleier Eirin Anzjøn Gran og rektor ved Stokkan ungdomsskole, Tove Solli.

Det er ferske tall fra Ungdata-undersøkelsen som gir grobunn til bekymring. Tallene viser at flere barn og unge bruker smertestillende medisiner, som Paracet, oftere enn tidligere. Spesielt blant jenter i ungdomsskolen og i videregående skole er økningen markant.

- Det er bekymringsfullt. Når vi begynner å se nærmere på dette, ser vi også at det ikke er uvanlig at ansatte på skolene og i barnehagene deler ut smertestillende. Selv om dette skjer i samsvar med foreldre, ønsker vi å stramme inn, sier kommuneoverlege Ingrid Jørum.

Hun sier at helsesykepleierne rapporterer at mange unge bruker Paracet for å lindre hodepine og magevondt, men også for å dempe uro i forbindelse med skolearbeid og i sosiale situasjoner. Noen oppgir også at de tar smertestillende før prøver og for å håndtere nervøsitet.

- Dette er friske ungdommer som tar smertestillende forebyggende, uten at det har annet enn placeboeffekt. I tillegg vet vi at overdreven bruk av for eksempel Paracet faktisk gir hodepine, så det er veldig uheldig å ta for mye, sier Jørum.

Strammer inn på bruken

Kommunen har allerede strammet inn på bruken ved å se på retningslinjene for bruk av smertestillende i barnehager og skoler. Ifølge nye prosedyrer er all medisinering og oppfølging et foreldreansvar. Bare helsepersonell, som for eksempel skolehelsetjenesten, har tilgang til smertestillende, og medisinering skjer bare unntaksvis og i samråd med foreldre.

- Jeg tror det må en holdningsendring til. Det gjelder også blant foreldre og blant ungdom. Vi trenger å skape et miljø hvor det er greit å ikke alltid være på topp.

Helsesykepleier Eirin Anzjøn Gran og hennes kolleger i skolehelsetjenesten har allerede laget en video som de har delt på Instagram hvor elevene blir oppfordret til å kjenne etter hvorfor de har hodepine eller vondt i magen. Gran oppfordrer ungdommene til å lete etter bakgrunnen til hodepinen eller uroen.

- Kanskje har du sovet dårlig, drukket for lite vann, spist for lite eller sittet for mye på skjerm? Eller kanskje det er noe du synes det er vanskelig og trenger noen å snakke med? spør hun i videoen.

Foreldre, lærere og helsepersonell oppfordres til å være oppmerksomme på utviklingen og til å støtte unge i å finne alternative måter å håndtere stress og ubehag på enn å ta smertestillende.

- Vi må huske at det er normalt å ha det litt vondt av og til. Det er greit ikke å være på topp hele tiden. Og vi som voksne må også legge til rette for at det er greit å ha både oppturer og nedturer, sier Jørum.

For ytterligere informasjon, kontakt kommuneoverlege i Stjørdal, Selbu, Tydal og Meråker, Ingrid Jørum, på telefon: 928 20 318