Ole Vig-prisen 2024 tildeles Amanda Delara

Ole Vig-prisen 2024 tildeles Amanda Delara

I år er det 200 år siden Ole Vig ble født på Vikanlandet på Stjørdal. Det markeres med flere arrangementer i 2024. Utdeling av Ole Vig-prisen og Stjørdal kommune sine priser i november er et av arrangementene i forbindelse med Ole Vig-året 2024. 

Om Ole Vig-prisen

Ole Vig-prisen har vært utdelt siden 1979, og deles ut av Ole Vig-fondet. Den skal gå til en ungdom mellom 20 og 35 år som har gjort en fremragende kulturell innsats i Ole Vigs ånd. En mottaker av Ole Vig-prisen må ha gjort en mer enn vanlig god innsats innenfor ett eller flere av følgende områder: folkeopplysningsarbeid, kunst, kulturarbeid inkludert idrett. 

Her finner du oversikt over tidligere vinnere av Ole Vig-prisen (wikipedia.org).

Begrunnelse

Ole Vig var veldig opptatt av kunnskapsformidling til de unge, og det er nettopp det også Ole Vig-fondet har vektlagt i sin begrunnelse: 

Amanda Delara

«Amanda Delara er ein norsk artist på 26 år. Trass sin unge alder har ho blitt lagt merke til både nasjonalt og   internasjonalt gjennom sin djupe, politiske – og eigenskrivne, popmusikk. Ho har møtt ein del motstand på grunn av sitt politiske engasjement, men ho har gjort eit val og held frem i sporet som er viktig, og riktig, for ho sjølv. Der andre artistar ytrar seg gjennom sosiale medie, lar Delara den unike musikken sin tale for seg sjølv. Ho meiner effekten av å lage ei låt er mykje større enn effekten av å skrive ein kronikk. Ole Vig var veldig oppteken av kunnskapsformidling til dei unge, og det er nettopp det Delara sitt prosjekt er. Gjennom sin eigenskrivne musikk driv ho viktig folkeformidling til den unge delen av befolkninga. Ho seier ho vil bruke stemma si til å tale for dei som sjølv ikkje kan det. Det er som ei plikt for ho. 

Debutsingelen, “Paper Paper” (2017), handla om klasseskilje. Songen skreiv ho etter ein klassetur til Monaco, der fekk ho sjølv sjå det store skiljet mellom fattig og rik i landet. “We Don’t Run From Anyone”, kjent frå Mesternes Mester, blei inspirert av dei tøffe saudiarabiske kvinnene som braut loven og køyrde bil før det var lov. Delara sjølv kan ikkje lengre vitje foreldra sitt fødeland, Iran, sidan det ikkje er lovleg å vere kvinneleg popartist der. I tillegg har ho snakka ut om det iranske regimet, og på iransk tv. Med sin uredde musikk ytrar Delara seg blant anna om feminisme, urettvise, fridom, økonomiske forskjellar og klasseskilje. Ho har ein unik evne til å nå fram til unge menneske. Akkurat no står ho i startgropa til noko som truleg vil bli ein fantastisk karriere. Den ferske Spellemannpris-vinnaren er ein svært passande vinnar av Ole Vig-prisen sidan ho har tatt Ole Vig sine tankar om formidling til dei unge eit skritt vidare gjennom musikken sin» 

Om Amanda Delara

Tidligere i sommer erobret artisten Amanda Delara toppen av hitlistene med sin personlige tolkning av den svenske låten «Josefin». Hennes pianocover av låten har nådd imponerende 1,4 millioner visninger på TikTok og låta klatret raskt til toppen av hitlistene både i Norge og Sverige. 

Amanda Delara fikk sitt første gjennombrudd i 2017 med debutsingelen «Paper Paper» og «Gunerius» remixen, og siden den gang har hun kontinuerlig begeistret publikum med både engelsk- og norskspråklig musikk. Hennes norskspråklige EP "Et lite stykke Norge", utgitt i 2020, har til og med hatt tekster inkludert i læreplanen på videregående skoler i Norge. Singelen «Nå er det oss» fra EP-en ble også nominert som årets låt på P3 Gull. Året etter opplevde Delara suksess på de europeiske hitlistene med låten «Checka», et samarbeid med den sveitsiske superstjernen Loredana. Siden sitt gjennombrudd i 2017 har hun stått på store scener både nasjonalt og internasjonalt, og har delt scene med verdensstjerner som Dua Lipa, Khalid og Young Thug. Med en stadig voksende karriere og en unik evne til å formidle følelser gjennom musikken, er Delara definitivt en artist som fortsetter å imponere og inspirere sitt publikum. Med albumslipp sen høsten inntar Delara de største byene i Norge med en eksklusiv miniturné, i tillegg til at hun kan oppleves med sitt band i Kimen kulturhus. 

Prisutdeling

Det vil bli konsert med årets vinner av Ole Vig-prisen Amanda Delara med band under utdeling i storsalen på Kimen kulturhus 13. november. 

Stjørdal kommune sine priser deles ut under dette arrangementet. Følgende priser for 2024 deles ut: kulturprisen, miljøprisen, eldreprisen, idrettsprisen og frivilligprisen. Det vil også bli innslag med elever fra Ole Vig videregåendeskole. 

Her kan du kjøpe billetter til prisutdelingen (kimenkulturhus.no).

Kontaktinfo

Ole Vig-fondet: Inger Johanne Uthus 480 35 497 inger.johanne.uthus@gmail.com 

Ole Vig-året 2024: Jomar Ertsgaard 922 16 141 jomar@agrisja.no

Her finner du mer informasjon om Ole Vig.