Ungdommene i Stjørdal er fornøyde med livet – de trives

Ungdommene i Stjørdal er fornøyde med livet – de trives

På mandag ble svarene fra Ungdata 2024 offentliggjort, og de gir oss et godt øyeblikksbilde av hvordan barn og unge har det i Stjørdal. Vi ønsker å vise et lite, men balansert innblikk i resultatene for å berolige Stjørdalsforeldre og øvrige innbyggere. 

Hovedinntrykket barna og ungdommene i Stjørdal gir, er som tidligere, at de er fornøyde med livet, de trives, har venner og en familie de stoler på.

Relasjoner er viktige for et godt liv

Relasjoner til andre er en av nøklene til et godt liv med god helse. Mellom 87-92 % av alle elevene i Stjørdal sier at de har minst en god venn de kan stole på. Mellom 85-96 % er fornøyde med foreldrene sine, og 83-89 % opplever at lærerne bryr seg om dem. Slik har det vært siden vi startet med Ungdataundersøkelsen i 2013, noe som er svært bra.  

En annen god nyhet er at andelen ungdomsskoleelever med mange psykiske plager har gått noe ned, fra 17 % i 2021 til 15 % i 2024. Tallet er fremdeles høyt, så vi må fortsette arbeidet med å få andelen ned.   

Alkoholbruk, illegale rusmidler og kriminalitet

Som tidligere år ser vi at Stjørdal har en høyere andel ungdommer som har drukket seg fulle på alkohol sammenlignet med landsgjennomsnittet. Samtidig ser vi at andelen ungdomsskoleelever som har vært beruset på alkohol det siste året har sunket fra 18% i 2021 til 16% i 2024.  

Når det kommer til spørsmål om hasj/ marihuana, ser vi en svak økning på ungdomsskolen. Fra 2021 til 2024 har andelen økt med 1 prosentpoeng. For 2024 vil det si at 43 ungdommer har svart at de har prøvd hasj/ marihuana siste året.

Den største økningen i bruk ser vi på videregående skole. Her har den prosentvise økningen blant Vg3 elevene vært størst, fra 12% i 2021 til 19% i 2024. For 2024 vil det si at 27 ungdommer på Vg3 har svart at de har prøvd hasj/ marihuana siste året. Resultatene fra både ungdomsskole og videregående i Stjørdal ligger litt under landsgjennomsnittet både på bruk og tilbud om å kjøpe.  

For andre illegale rusmidler svarer 3% (26 stk.) av elevene på ungdomsskolen at de har prøvd andre narkotiske stoffer en gang eller mer siste år, mens tilsvarende svar på videregående er 7% (55 elever). 

Denne økningen er selvsagt bekymringsfull, og følger dessverre en nasjonal trend med mer liberale holdninger til narkotika, både blant ungdom og i samfunnet ellers.

Den registrerte kriminaliteten blant barn og unge i Stjørdal har vært relativt stabil siden 2017, med en liten økning i 2023 og i første halvår av 2024. Heller ikke på dette området skiller Stjørdal seg negativt ut fra landet eller regionen for øvrig. Det er i tillegg verdt å merke seg at det er en svært liten andel ungdom som står bak storparten av forholdene. I en ungdomsbefolkning på om lag 5000 snakker vi om 1-2 promille som er aktive innen kriminalitet.

Høy trivsel, men økt mobbing

Andelen elever som er fornøyde med ungdomsskolen gått ned over tid, fra 75 % i 2013 til 58 % i 2024, og her ligger vi under landsgjennomsnittet i 2024 (62 %). Et element i det å være fornøyd handler om trivsel. Skoletrivselen blant elevene i Stjørdal er høy (90 % ved mellomtrinnet og 80 % ved ungdomstrinnet), men ved ungdomstrinnet har den gått ned fra 94 % i 2013 til 80 % i 2024. I tillegg er det en stor økning i andel elever som sier at de kjeder seg på skolen og som gruer seg til å gå på skolen.

Mobbetallene blant ungdomsskoleelevene har også økt jevnt fra 7 % i 2013 til 10 % (som utgjør 90 ungdommer) i 2024, og mobbingen er ikke avgrenset til skoletiden. Dette er et samfunnsproblem, som både kommunen og samfunnet ellers må følge opp. 

At skoletrivsel synker og mobbing øker er bekymringsfullt, og i oppfølgingen av undersøkelsen vil vi involvere ungdommene i å finne ut hva dette handler om.

Generelt i hele undersøkelsen ser vi at det er til dels store kjønnsforskjeller i svarene, der guttene gjennomgående er mer fornøyde enn jentene, særlig når det kommer til selvbilde og selvopplevd helse.

Å være snill går ikke av moten 

Avslutningsvis vil vi si noe om hva barna og ungdommene selv sier gir status i ungdomsmiljøet. På en klar førsteplass kommer “det å være snill”, fulgt av “det å være til å stole på” og “det å være morsom”. Over 90 % av ungdommene mener at disse egenskapene er viktigst.

 

Tor Jakob Reitan                   Kommunedirektør

Per Ivar Olsen                       Politistasjonssjef, Værnespolitistasjonsdistrikt

Kari Jørgensen                      Rådgiver Samfunn, folkehelsekoordinator

Kari Christensen                   Rådgiver Velferd, SLT koordinator