Formålet med avlastning er å:
- hindre overbelastning
- gi deg nødvendig fritid og ferie
- gi deg mulighet til å delta i vanlige samfunnsaktiviteter
Avlastningstiltak er gratis og kan gis både som avlastning i eget hjem og som opphold i institusjon.
Hvem kan få avlastning?
Hvis du har særlig tyngende omsorgsoppgaver, kan du få avlastning. Eksempler på særlig tyngende omsorgsarbeid er:
- om du arbeider mange timer per måned med omsorgsarbeid
- om omsorgsarbeidet er mer fysisk eller psykisk belastende enn vanlig
- om omsorgsarbeidet innebærer mye nattarbeid eller avbrudd i nattesøvnen
Kommunen har plikt til å tilby ulike avlastningstiltak og kan for eksempel yte avlastning i form av hjemmehjelp, dagtilbud eller avlastningsopphold på sykehjem. Avlastningen skal gi deg rom for normal fritid, mulighet til å reise på ferie og tid til å bevare ditt sosiale nettverk.
Helse- og velferdskontoret vurderer behovet for bistand, og skal i samarbeid med den enkelte omsorgsyter avgjøre om det skal tilbys tjenester i form av avlastningstiltak.
Hvor mye avlastning kan du få?
Hvor mye avlastning du får avhenger av behovet ditt. Det kan variere fra noen få timer, døgn eller helger i måneden til mange døgn i året. Omfanget vil blant annet avhenge av hvor mye omsorg du gir, hvor stor belastning omsorgen er for deg og familien din, hvilke andre tjenester vedkommende har og hvor mye dere ønsker selv.
Søk om avlastning
Du søker om avlastning ved å bruke felles søknadsskjema for helse- og omsorgstjenester. I søknadsskjemaet beskriver du dine hjelpebehov og hvilke tjenester du mener du trenger.
Søk om helse- og omsorgstjenester
Helse- og velferdskontoret behandler søknaden, vurderer hvilke behov du har og finner det helsetilbudet som passer best for deg. Du kan også ta kontakt med helse- og velferdskontoret for å få råd og veiledning om helse- og omsorgstjenester, frivillige tilbud og støtte til pårørende.