Motorferdsel i utmark

Motorferdsel i utmark

For å verne om naturmiljøet og å sikre friluftsliv og rekreasjonsverdier, har vi et regelverk som regulerer motorferdsel i utmark og vassdrag. 

Lov og forskrift 

Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag (motorferdsellov) har som utgangspunkt at all motorisert ferdsel i utmark og vassdrag er forbudt, med mindre det er et tillatt nytteformål som er beskrevet i selve loven eller i forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagt vassdrag (motorferdselforskriften). Regelverket tar ikke sikte på å hindre nødvendig ferdsel til anerkjente nytteformål, men unødvendig og fornøyelsespreget ferdsel reguleres. I forskriften er det også beskrevet noen formål som kommunen kan innvilge dispensasjon for etter skriftlig søknad. 

Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag (motorferdsellov)

Forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagt vassdrag (motorferdselforskriften)

Kommunale retningslinjer

I Stjørdal kommune er det i tillegg vedtatt egne retningslinjer for praktisering av lov og forskrift om motorferdsel i utmark som sier mer om hvordan lovverket skal praktiseres. Retningslinjene ble sist vedtatt 06.12.2023.

Retningslinjer for praktisering av lov og forskrift om motorferdsel i utmark (PDF, 180 kB)

Verneområde – f.eks. Kongrosletta naturreservat

Søknader om motorferdsel over et verneområde skal behandles etter to regelverk; verneforskrift og motorferdselloven. Det er Statsforvalteren som behandler søknader etter verneforskrift, mens kommunen har ansvar for behandling etter motorferdselloven. Dersom transporten det søkes om går over et verneområde, må du først søke Statsforvalteren om dispensasjon for kjøring, før kommunen kan behandle søknaden din.  

Traséen for transport med snøscooter mellom parkering på Seteråsen og Sonvatna går over Kongrosletta naturreservat. Det er utarbeida en egen forvaltningsplan for naturreservatet, som utdyper verneforskrift for Kongrosletta.  I forvaltningsplanen finner du blant annet informasjon om vilkår for kjøring over området.

I forvaltningsplanen er det bestemt at dersom du ønsker å benytte leiekjører fra Seteråsen til Sonvatna – over Kongrosletta naturreservat – må du søke Statsforvalteren om dispensasjon fra verneforskriften.

Hvis du skal benytte leiekjører fra Sildra til Sonvatna, eller andre traséer i Stjørdal som ikke er omfatta av vern, er det ikke nødvendig å søke om dispensasjon.

Leiekjørere

Leiekjørerne har løyve til å ta på seg transportoppdrag med snøscooter som er beskrevet i motorferdselforskriften § 5a

Følgende personer har løyve for leiekjøring med snøscooter på vinterføre i Stjørdal:

Leiekjørere
Leiekjører Mobil Område
Leif Gylland 452 74 385 Sildra - Sonvatna - Sundal - Gråvatnet/Kvitfjellhytta
Nils Sundal 454 42 359 Sildra - Sonvatna
Olav Florholmen 913 74 937 Seteråsen - Sonvatna
Geir Ove Moslet 917 46 422 Seteråsen/Sildra - Sonvatna - Gråvatnet
Øyvind Moum 905 83 675 Ytteråsen, Flaksjøen, Kvitfjellhytta
Johan Petter Bye 922 03 660 Langstein/Skatval/Hegra
Odd Ove Wesche 907 40 259 Hjelpdalsvatnet

Søknad og grunneiertillatelse

Det er ikke søknadsfrist for søknad om motorferdsel i utmark i Stjørdal. Søknader behandles fortløpende.

Søk om motorferdsel i utmark

For at kommunen skal kunne gi dispensasjon for motorferdsel, må grunneier ha gitt sin tillatelse. Søker må selv innhente slik tillatelse.

Grunneiertillatelse (PDF, 91 kB)

Varig funksjonsnedsettelse

Dersom søknaden gjelder transport grunnet varig funksjonsnedsettelse, må dette attesteres av lege. Dersom slik attest er sendt inn til kommunen, er det ikke nødvendig å sende inn på nytt. 

Skjema for legeerklæring (PDF, 69 kB)

Unntak fra søknadsplikt

På vinterføre kan motorkjøretøy nyttes til transport av materialer, utstyr og arbeidsfolk i samsvar med byggetillatelse. Dette er hjemlet i motorferdselforskriften § 3 bokstav d, og krever ingen søknad. Grunneiers tillatelse skal være innhentet, jf. § 10 i motorferdselloven.

Det er et krav om at all motorferdsel skal foregå aktsomt og hensynsfullt, slik at skade og ulemper for naturmiljø og mennesker unngås.

Mer informasjon

Du kan lese mer om reglene om motorferdsel i utmark på Miljødirektoratet sin nettside.