Hva som regnes som behandling til barn, unge og deres familier skiller seg fra den behandling som gis til voksne som ofte er en-til-en samtale med helsepersonell. Behandling ift barn og unge innebære alt fra individuell oppfølging av helsepersonell til foreldre, familie og systembaserte tiltak.
Vi tilbyr oppfølging og behandling til barn og unge med psykiske helseutfordringer. Vi har både gruppetilbud og individuell oppfølging og behandling. Samarbeid med andre aktører rundt barn og unge er viktig for å hjelpe barn og unge med sine utfordringer. Vi henviser videre til spesialisthelsetjenesten ved behov. Henvendelse til vår tjeneste går via helsesykepleier i skolehelsetjenesten, HFU, PPT, barnevern, ungdomskontakten eller familieteamet.
For mer info se lengre ned på siden
Helsesykepleier i Skolehelsetjenesten er til stede ved alle skolene i Stjørdal. Vi tilbyr kartlegging, støttesamtaler og oppfølgingssamtaler ift psykisk helseutfordringer og belastende livshendelser. Samarbeid med andre aktører rundt barn og unge er viktig for å hjelpe barn og unge med sine utfordringer.
Vi sender henvendelse til Psykisk helsetjeneste for barn og unge Stjørdal når det er behov for deres tilbud og tiltak. Skolelegen kan henvise videre til spesialisthelsetjenesten/BUP eller fastlegen (kontaktes) for slike vurderinger. Involvering av andre aktører gjøres kun i samarbeid med barn/unge og foresatte.
Mer informasjon om Skolehelsetjenesten finner du her
Kontaktinformasjon til de ulike helsesykepleierne i skolehelsetjenesten:
Helsesykepleier: Anette Fiskvik
Skolelege: Kontakt via Helsesykepleier
Til stede: Tirsdag
Kontor: 1. etasje bak ekspedisjonen
Helsesykepleier: Kari Hårstad
Til stede: tirsdag partallsuker
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Ann Siri Rømo
Til stede: tirsdag og onsdag
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Kari Hårstad
Tilstede: tirsdag oddetallsuker
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Ailin Thams
Til stede: Tirsdag, onsdag, torsdag og partall fredager
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Line Margrethe Kentø
Til stede: mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag i partallsuker
Helsesykepleier: Malin Malum
Til stede: fredag i oddetallsuker
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Kari Hårstad
Til stede: onsdag og torsdag
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Ann Siri Rømo
Til stede: Torsdag og fredag i partallsuker
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Unni Selina Kløften
Til stede: Tirsdag-fredag, men kan avvike fra dette.
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Anne Merete Bekkavik
Til stede: mandag, tirsdag, onsdag og torsdag
Kontor: 2 etg ved elevtjenesten
Skolelege: Kontakt via Helsesykepleier
Helsesykepleier: Malin Malum
Til stede: torsdag
Skolelege: Maja Bragstad
Helsesykepleier: Ann Siri Rømo
Til stede: mandag
Skolelege: Maja Bragstad
Helsestasjon for ungdom/HFU er et gratis tilbud til ungdom mellom 13 og 25 år. Hos oss kan du snakke med helsesykepleier og lege om ting du er opptatt av, som angår deg eller noen du kjenner. Aktuelle tema er for eksempel følelser, vennskap, familie, ensomhet, mistrivsel, rus, spiseforstyrrelser, seksualitet og prevensjon. Helsestasjon for ungdom/HFU har kun drop-inn og følger sjelden opp med støttesamtaler over tid. Ved avdekt behov for oppfølging, vil vi veilede og hjelpe deg i kontakt med riktig instans.
Mer informasjon om HFU finner du her
Helsesykepleiere:
- Astri Waldal
- Karoline Thorgersen
Leger:
- Anniken Lindgjerde
- Turnuslege
Åpningstid:
- mandag: 15.00 - 17.00
- torsdag: 14.00 - 16.00
Åpent en dag i uka i vinter-, sommer- og høstferien.
Stengt torsdag 5 sept og torsdag 26 sept ifm fagdager
Besøksadresse:
Stjørdal helsesenter, 2. etasje, sammen med Stjørdal helsestasjon
Breidablikkveien 5, 7500 Stjørdal
Ta til høyre når du kommer opp trappa og følg skilting til venterommet.
Postadresse:
Stjørdal helsestasjon
Breidablikkvegen 5, 7500 Stjørdal
Det kan være utfordrende for den som trenger hjelp eller pårørende å få oversikt over rettigheter og tilbud. Hos velferdsveiledningen kan du diskutere saken din og få informasjon om veien videre. Vi har god oversikt over lovverket og god kunnskap om hvilke tjenester som finnes både på kommunalt, fylkeskommunalt og statlig nivå samt relevante, private velferdstjenester.
Mer informasjon om Velferdsveiledning finner du her
PPT (pedagogisk psykologisk tjeneste) skal hjelpe skoler og barnehager med å legge til rette for barn og elever med behov for særskilt tilrettelegging. Hensikten er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. PP-tjenesten er sakkyndig instans for barn og elever som har behov for spesialpedagogisk hjelp i barnehage eller spesialundervisning i skole. Tjenesten skal i tillegg hjelpe barnehager og skoler med kompetanse- og organisasjonsutvikling, slik at de lykkes med å tilrettelegge for barn, elever, lærekandidater, lærlinger, praksisbrevkandidater og voksne med særskilte behov i kortere eller lengre perioder. Vi samarbeider med barnehagene og skolene om tidlig innsats og forebygging.
Barnehage og grunnskole: PPT i Værnesregionen
Videregående opplæring: PPT i Trøndelag fylkeskommune
Mer info om PPT i Værnesregionen finner du her
Mer informasjon om PPT i Trøndelag fylkeskommune finner du her
Familieteamet gir veiledning til foreldre/familier som har barn i alderen 0-18 år, som opplever ulike samarbeidsutfordringer. Når hverdagen blir utfordrende kan det være godt å vite at det finnes gode foreldreverktøy som kan hjelpe deg og barnet ditt til å få det bedre sammen. Foreldre kan selv ta kontakt for å få hjelp.
Mer informasjon om familieteamet finner du her
Ungdomskontakten jobber med forebyggende arbeid i form av oppsøkende sosialt arbeid og individuell oppfølging. I individuell oppfølging har vi fokus på ressurser, mestring og fremtid. Ved avdekt behov for ytterligere oppfølging vil vi veilede og hjelpe deg i kontakt med riktig instans. For å få et helhetsbilde av ungdom og ungdomsmiljø, samarbeider vi med flere instanser. Dette er blant annet familieteamet, skolene, helsesykepleiere, Carbon fritidsklubb, barneverntjenesten, konfliktrådet og politiet. Involvering av andre aktører gjøres kun i samarbeid med barn/unge og foresatte.
Mer informasjon om Ungdomskontakten finner du her
Alle som bor i Norge har rett til fastlege. Fastlegen følger deg over tid og kjenner deg og din helse. Fastlegen kan hjelpe deg med det meste av helseplager, både fysisk og psykisk. Du trenger ikke ha alvorlige helseplager for å ta kontakt med fastlegen din. Hvis fastlegen synes det er nødvendig, vil du bli henvist til spesialist.
De fleste legekontorene kan kontaktes for timeavtale via tlf eller nettbestilling/app.
Psykososialt kriseteam er en ekstraressurs i beredskap som kommunen tilbyr til støtte i visse krisesituasjoner. Når en krise plutselig oppstår, er det ordinære hjelpeapparatet ikke alltid dimensjonert for å gi nødvendig støtte til personer som opplever voldsomme og traumatiserende påkjenninger. Innsatsen i kriseteamet har som mål å forebygge psykisk senskade og sosial overlast etter traumatiserende hendelser. Ulike hendelser kan medføre at det psykososiale kriseteamet blir kalt ut. Dette kan være tragiske ulykker, selvmord, uventet barnedød, naturkatastrofer, terrorhendelser og andre situasjoner som oppstår plutselig, rammer hardt og rammer mange
Mer informasjon om psykososialt kriseteam finner du her
Psykisk helsetjeneste barn og unge
Vi tilbyr oppfølging og behandling individuelt og i gruppe til deg som har psykiske utfordringer. Henvendelser til psykisk helsetjeneste går via helsesykepleier i skolehelsetjenesten, HFU, PPT, barnevern, ungdomskontakten eller familieteamet. Vi har fokus på samarbeid med andre aktører rundt barn og unge, når de psykiske utfordringene barnet/ungdommen strever med tilsier behov for dette.
Kommunen har ansvar for å sikre oppfølging og behandling til deg som har psykiske utfordringer. Det er mange aktører som tilbyr tiltak og tjenester, psykisk helsetjeneste for barn og unge er en av disse tjenestene som kan gi deg et tilbud.
Skolehelsetjenesten, fastlegen din, PPT, barnevern, ungdomskontakten og familieteamet kan også hjelpe deg og veilede deg videre til riktig hjelp.
Psykisk helsetjeneste barn og unge henviser til spesialisthelsetjenesten (BUP og HABU) ved behov.
Gruppetilbud
Vi har flere gruppetilbud til barn og ungdom som har psykiske plager eller har opplevd noe vanskelig. Gruppene drives i samarbeid mellom ulike enheter i kommunen.
I Mestrende Barn gruppe lærer barna mestrings-ferdigheter slik at de kan takle stress, bekymringer og tristhet bedre.
Eksempler kan være forholdet til venner, å møte det de frykter, å løse problemer og å utvikle et bedre selvbilde. Vi ønsker at det skal være gøy å gå i en Mestrende Barn gruppe, så oppgaver og øvelsene er både praktiske og morsomme.
Barna møtes 1 gang i uka over 8 uker, i ca 1.5 time. Gruppen startes alltid med litt mat/ frukt og drikke. I tillegg til møtene med barna er det to treff for foresatte.
Er dette noe for deg og ditt barn, ta kontakt med helsesykepleier på din skole for mer informasjon og påmelding.
Et kurs for DEG mellom 16 og 20 år som i perioder føler deg trist og nedstemt på en måte som går ut over fungeringen i hverdagen. Ønsker du å lære hvordan du kan håndtere disse periodene bedre slik at du kan få en enklere hverdag med mer energi og glede? Da er dette undervisningstilbudet noe for deg.
Målet er at du kan lære hvordan du kan håndtere disse periodene bedre slik at du kan få en enklere hverdag med mer energi og glede. Kurset foregår i lokalene til Psykisk helsetjeneste for barn og unge Stjørdal (Breidablikkvegen 5) to timer ukentlig med totalt 8 treff.
Kurset er gratis og i skoletiden med ulike tidspunkt. Det blir servert et enkelt måltid på kurstreffene.
Har du lyst til å delta eller få mer informasjon om kurset send en e-post med navnet ditt og et telefonnummer til psykolog.barn.unge@varnesregionen.no så ringer vi deg. Evt. ta kontakt med helsesykepleier på din skole eller Helsestasjon for ungdom (HFU).
Gruppetilbud for barn med mor, far eller søsken som har/ har hatt psykiske problem og/ eller rusproblem
BAPP-gruppe er et tilbud for barn i alderen 8 – 16 år med foreldre eller søsken som har/ har hatt psykiske problem og/ eller rusproblem i Stjørdal kommune.
Barna deles i to aldersgrupper:
- Barnegruppe 8-12 år m/oppstart sept/okt
- Ungdomsgruppe 12-16 år m/oppstart jan-mars
Tiltaket er i samarbeid med Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUP) på Sykehuset Levanger, som kvalitetssikre tilbudet med veiledning og nettverkssamlinger til gruppelederne.
Når mor, far eller søsken har psykiske problemer/rusproblem, påvirker dette hele familien, også barna. Barn/unge forstår ikke av seg selv hva dette dreier seg om, men de prøver å tilpasse seg best mulig. Ved å kunne snakke om vanskelighetene hjelper det både foreldrene og barna med å redusere skyld og skam som ofte er forbundet med det å ha psykisk problem/rusproblem.
Stjørdal kommune har siden 2004 drevet med slike grupper. Gruppetilbudet er gratis. Gruppene møtes 8 kvelder – 1g. pr. uke, og ledes av gruppeledere som er opplært i BAPP. Gruppen møtes til samtale, litt aktiviteter og et enkelt måltid. I tillegg blir det en gjensynsamling etter ca.1 mnd. Foreldrene inviteres til foreldretreff før første barnesamling, og etter at 8 samlinger er gjennomført.
Nye grupper starter hver vår og hver høst og tjenesten er koordinert av Stjørdal helsestasjon.
Er dette aktuelt for deg eller kjenner du noen som kan ha nytte av et slikt tilbud? Ønsker du mer informasjon, ta kontakt med Stjørdal helsestasjon på telefon 74 80 44 40 eller e-post: bapp@stjordal.kommune.no
Koordinator er avdelingsleder Sissel Staven Humstad.
Samarbeidende tjenester kan fylle ut og sende vedlagt skjema til Stjørdal Helsestasjon. (DOCX, 20 kB)
Treffpunkt er et gruppetilbud for barn og unge mellom 6 og 16 år som har alvorlig sykdom i familien, eller som har opplevd at noen som står dem nær er død. Les mer om tilbudet her.
Likepersonstreff i kantina på Stjørdal helsehus.
Brystkreftforeningen i Værnesregionen, inviterer sammen med Lymfekreftforeningen og Hjernesvulstforeningen til treff med likepersoner. Alle er velkommen til en prat, enten du har en kreftsykdom eller er pårørende.
Vi er tilstede på kantina på Stjørdal helsehus fra kl.13-15 følgende datoer i 2024:
- Tirsdag 21. mai
- Onsdag 19. juni
- Onsdag 28. August
- Torsdag 19. September
- Tirsdag 22. Oktober
- Onsdag 20.november
Velkommen!
Mange har god nytte av å møte andre som har hatt en lignende opplevelse av det å få kreft, være pårørende eller etterlatt. Pasientforeningene er fellesskap for mennesker med kreft, pårørende, etterlatte og andre som engasjerer seg i kreftsaken. les mer om Pasientforeninger for kreftrammede her
ART- grupper drives av Ungdomskontakten
ART er en metode for trening av sosial kompetanse som består av henholdsvis trening av sinnekontroll, sosiale ferdigheter og moralsk resonnering.t ART kurs skal ledes av en godkjent instruktør som har utdanning som ART trener. Vanligvis består programmet av 30 timer; 10 timer innen hver komponent Treningen foregår i grupper på mellom 4-8 deltakere, men størrelsen kan variere ut i fra deltakernes forutsetninger. Målet er at deltakerne gjennom observasjon og deltakelse i rollespill lærer å utvikle empatisk evne, håndtere eget sinne og ta i bruk hensiktsmessige sosiale ferdigheter som kan erstatte aggresjon og bygge positive nettverk. Øktene følger en stram struktur som inkluderer definisjon av dagens tema, rollespill, evalueringsrunde og hjemmearbeid. For å sikre motivasjonen har øktene også innslag av lek og høy elevaktivitet. Temaene for de tre områdene hentes fra reelle situasjoner i deltakernes hverdag.
De trente ferdighetene generaliseres, dvs overføres til virkelige livssituasjoner, viktig med god støtte fra familie, venner, lærere og andre i nettverket som oppmuntrer og forsterker nye handlingsmønstre. Bruk av ferdighetene gir igjen ”eksterne gevinster” i form av ros, belønning og positiv omgivelse som etter tid omvandles til ”interne gevinster” i form av personlig utvikling og oppnådde mål.
Dette er et tilbud til småbarnforeldre med barn mellom 0-6 mnd som av ulike grunner kan oppleve småbarnstiden som utfordrende, enten ved at foreldrene kjenner på psykiske helseplager, psykiske helseplager ved tidligere svangerskap, lite nettverk eller liknende.
Det er en gruppe med fokus på samspill med barnet, med totalt 8 treff med ulike tema. Det blir servert et enkelt måltid på hvert gruppetreff.
Om dette høres ut som noe for deg, ta kontakt med jordmor eller helsesykepleier for mer informasjon og påmelding.
Alle ønsker å gjøre det beste for sine barn. Barns atferdsuttrykk er barns måte å kommunisere sine behov – hva de vil og trenger. Det kan være utfordrende å vite hvilket behov de forsøker å kommunisere. Kurs i Trygghetssirkelen (COS) kan gi deg et veikart i forståelsen av barnets uttrykk og hvordan vi som foreldre/foresatte kan forstå dem.
Stjørdal helsestasjon i samarbeid med Familieteamet tilbyr kurs i trygghetssirkelen for foreldre med barn i barnehagealder. Kurset er gratis og består av til sammen åtte samlinger/kursdager.
For mer info og påmelding
Individuelle oppfølgingstilbud
Vi har ulike individuelle oppfølgingstilbud. Barn, ungdom og foresatte som ønsker dette tilbudet må ta kontakt med helsesykepleier på sin skole eller via annen kommunal tjeneste de allerede har oppfølging av.
UP-team Stjørdal 5.-10. trinn
UP-Team er et tverrfaglig behandlingsteam, som gir tilbud om kortvarig fokusert behandling i form av individuelle samtaler. Målgruppen er barn og unge fra 5.-10. trinn som har milde til moderate psykiske plager eller har opplevd noe vanskelig. Vi tilbyr oppfølging til de som har behov utover det som tilbys i skolehelsetjenesten og hos fastlege, men som ikke gir rett til behandling i spesialisthelsetjenesten.
Barn, ungdom og foresatte som ønsker dette tilbudet må ta kontakt med helsesykepleier på sin skole eller via annen kommunal tjeneste de allerede har oppfølging av.
Vi holder til i 1.etasje på Stjørdal helsestasjon i Breidablikkveien 5.
En som lytter
En som lytter er et tilbud til ungdom på videregående skole med behov for støttende samtaler og veiledet selvhjelp. Du kan få tilbud om inntil 5 samtaler hos en erfaren psykologstudent som veiledes av psykolog. Samtalene foregår på Stjørdal helsestasjon torsdager i tidsrommet 16-18. Vi har også mulighet for videosamtale. Tilbudet følger skoleruta og har stengt i ferier og skolens fridager.
Ungdom som ønsker dette tilbudet må ta kontakt med helsesykepleier på sin skole.
Vi holder til i 1.etasje på Stjørdal helsestasjon i Breidablikkveien 5.
Kommunen skal i følge helse- og omsorgstjenesteloven sørge for at personer som oppholder seg i kommunen tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester. Ansvaret omfatter også psykiske helsetjenester.
Psykologtjenesten barn og unge, Værnesregionen
Vi er to psykologer som arbeider med barn og unge i Værnesregionen. Vår hovedoppgave er å fremme god psykisk helse og forebygge uhelse. Vi samarbeider tett med helsestasjon, skolehelsetjeneste og andre tjenesteytere i kommunen.
Vi arbeider med tiltak rettet mot systemene rundt barn og unge. Dette betyr at vi tilbyr kompetansehevende tiltak rettet mot barn, og unge, foreldre og andre faggrupper som jobber med vår målgruppe. Vi deltar også faste i ulike tverrfaglige fora.
Vi tar på oss mindre oppdrag etter avtale. Dette kan handle om veiledning, både individuelt og i gruppe, undervisning, saksdrøft og innlegg på foreldremøter. Vår deltagelse i ulike fora knyttet til systemarbeid er hovedsakelig digital slik at vi utnytter ressursen best mulig og kan ha stor fleksibilitet i vår tjeneste
Henvendelser vedrørende systemarbeid